Anti aging medicina

Upute za primjenu bioidentičnih hormona

Priručnik za primjenu bioidentičnih hormona

Hormoni imaju važnu ulogu u životu svake žene - upravljaju gotovo svim fiziološkim procesima u našem organizmu uključujući rast, metabolizam, apetit, pubertet, plodnost i starenje, čak i osjećaje. Kad su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, a izgledamo dobro. No što kad to nije slučaj, kada se ne osjećamo dobro u vlastitom tijelu, kad nas nešto sprečava da uživamo u životu, a organizam zahtijeva da jedemo puno slatkog ili slanog, pijemo puno vode, da se svađamo, loše smo volje ili depresivni, da se debljamo?Ako uza sve to nalazi ne upućuju na neki zdravstveni problem, fino ugađanje hormona najvjerojatnije je pravo rješenje.

Iako za nas žene često kažu da smo podložne djelovanju hormona, vlastitim hormonima ne moramo biti prepuštene na milost i nemilost bez obzira na to očituje li se hormonska neravnoteža kao preuranjena menopauza, debljanje u perimenopauzi, kronični umor, napadaji vrućine u ranoj postmenopauzi ili izražen predmenstruacijski sindrom. U većini tih slučajeva primjena bioidentičnih hormona donosi brzo, odgovarajuće i, što je najvažnije, pouzdano rješenje.


Kako ćete znati je li to rješenje dobro i za vaše tijelo?
Jednostavno – ako nakon što počnete uzimati hormone vaše tijelo oživi i ponovno se počnete osjećati dobro u vlastitoj koži, znači da ste ponovno hormonski uravnoteženi. Ako to ipak ne bude slučaj, već se i dalje ne budete osjećali dobro, znači da hormonska neravnoteža nije pravi uzrok vašeg problema, pa ga u suradnji s liječnikom trebate potražiti u čemu drugom.

Izbor o korištenju ili nekorištenju bilo kakve hormonske terapije, a time i bioidentičnih hormona, u vašim je rukama, no da biste mogli donijeti za sebe najbolju odluku, prije svega morate biti dobro informirani i upoznati s razlikom među mogućnostima koje vam se nude, njihovim dobrim, manje dobrim ili pak štetnim stranama.
Trebate također izabrati liječnika kojem vjerujete, ali najviše od svega trebate poznavati svoje potrebe i prepoznavati poruke koje vam šalje vlastito tijelo.

Uostalom, briga za zdravlje i jest neprekidna potraga. Svaki dan znanost nas upoznaje s nekom novom tvrdnjom, koja je ponekad potpuno oprečna prethodnim preporukama, dok je za prihvaćanje mnogih dobrih stvari potrebno dugo vrijeme. Uporaba bioidentičnih hormona za nadomještanje prirodnih spolnih hormona sve je prihvaćeniji pristup u održavanju zdravlja, o čijoj je učinkovitosti i neškodljivosti korpus znanstvenih potvrda svakim danom sve veći.

Naravno, razumljivo je da bilo kojom novom terapijom možemo biti zastrašeni i razumno je to što važemo sve dobrobiti i rizike, no kad je riječ o bioidentičnim hormonima, možete biti opušteni. Možda će potrajati dok ne osjetite sve blagodati povratka u hormonsku ravnotežu, no pozitivne učinke osjetit ćete i prije no što očekujete.


Sanja Toljan, dr.med.


Upute za primjenu bioidentičnih hormona

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Brzi upit