Naš tim

Akademkinja Vida Demarin

Akademkinja Vida Demarin diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je neuropsihijatriju u KB Sestre Milosrdnice, te je stekla naziv primarius. Magistarski rad obranila je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se u vodećim svjetskim klinikama, Hopital de la Salpetriere u Parizu, Guy's Teaching Hospital u Londonu, Kantonspittal u Baselu i dr. Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.

Osnovno područje njenog djelovanja je proučavanje neuroplastičnosti mozga, krvožilnih poremećaja u neurologiji, moždane autoregulacije, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze. Jedan je od osnivača neinvazivne ultrazvučne dopler dijagnostike procjene moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Voditelj je mnoštva programa prevencije cerebrovaskularnih bolesti i moždanog udara u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj tijekom zadnjih desetljeća, kao i preventivnih programa sa svrhom unapređenja i očuvanja zdravlja mozga i poboljšanja kvalitete života. Bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC «Sestre milosrdnice» od 1994 – 2011. godine, kada je osnovala dva referentna centra Ministarstva zdravlja – Referentni centar za neurovaskularne poremećaje i Referentni centar za glavobolju, a zatim je bila medicinski ravnatelj Poliklinike Aviva.

Voditelj je kolegija Neurosonologija i kolegija Moždani krvotok – znanstveni pristup u okviru Poslijediplomskog studija Biomedicina i zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Postdiplomskog studija Neuroznanost Sveučilišta u Zagrebu, te dva kolegija na Postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, BiH.

Objavila je preko tisuću radova u domaćim i međunarodnim časopisima, od kojih su mnogi citirani u tercijarnim publikacijama, te 86 knjiga i nastavnih tekstova. Organizirala je i sudjelovala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim simpozijima, seminarima, konferencijama i kongresima i održala niz pozvanih predavanja. Članica je uredničkog odbora časopisa RAD Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Acta Clinica Croatica, te više međunarodnih časopisa.

Nesebično prenosi svoje znanje na mlađe kolege, koji danas rade u gotovo svim neurološkim ustanovama u našoj zemlji, mnogi i u inozemstvu, na uglednim pozicijama, kao sveučilišni profesori ili voditelji znanstvenih jedinica. Bila je mentor brojnih doktorata, magisterija, diplomskih radova, specijalizacija i znanstvenih novaka. Bila je glavni je istraživač više projekata i programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i nacionalni koordinator, voditelj ili istraživač u brojnim međunarodnim projektima. Članica je brojnih stručnih i znanstvenih udruga u zemlji i inozemstvu, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Vida Demarin je Fellow of American Heart Association ( FAHA), American Academy of Neurology ( FAAN), European Stroke Organization (FESO) i European Academy of Neurology ( FEAN). Predsjednica je Central and Eastern European Stroke Society, glavna tajnica Istraživačke grupe o organizaciji neurološke službe Svjetske federacije neurologa, predsjednica je međunarodnog Neuropsihijatrijskog kongresa u Puli, kongresa s najduljom tradicijom, koji se ove godine održava 55. put, osnivač je i direktorica međunarodnog poslijediplomskog tečaja: „Summer Stroke School - Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and Brain Impairment“, koji se preko 25 godina održava svake godine u Inter-Univerzitetskom centru u Dubrovniku. Članica je Odbora direktora (Board of Directors) Svjetske organizacije za moždani udar (World Stroke Organization), dopredsjednica je Hrvatskog vijeća za mozak, jedan od osnivača i predsjednica Međunarodnog Instituta za zdravlje mozga i dopredsjednica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara.

Dobila je više nagrada i priznanja, između ostalih nagradu „Ladislav Rakovac“ HLZ-a 2001., Europskog društva za moždani udar 2003., te Neurosonološke istraživačke grupe Svjetske federacije neurologa 2005. Proglašena je za Ženu godine 2011. (časopis Zaposlena). Počani je građanin općine Medulin od 2012.

Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Brzi upit